fredag 28 mars 2014

Bivax wrap

 Inspirerad både härifrån och härifrån. Ville göra en variant på Bee's Wrap, som är ett alternativ till plastfolie.
Det går att använda till att lägga på skålar som ska in i kylen eller att packa in picksmörgåsen i.

Så här gjorde jag.

Jag tog ett vältvättat gammalt bomullstyg så att alla kemikalier har blivit borttvättade. (Perfekt att använda mormors gamla lakan som blivit slitna på något ställe, eller så köper man en bit eko bomullstyg).

Därefter skalade jag bivax flisor på tyget med en skalkniv. In i ugnen på 100 grader tills bivaxet smält helt. Om tyget inte är helblött av bivax när du tar ut det, sätt mera bivax på och in i ugnen igen.
De är bättre att de blir för mycket än för litet bivax, de går att skrapa av då det stelnat om de blir för mycket. Återanvänd bivaxet du skrapar av till nästa wrap du gör, eller använd det till annat.
Ser lite ut som en deg :). Bara att forma efter de man vill slå in. Bivaxen blir mjuk av att man värmer det i händerna. Sen blir den hård när den varit i kylskåpet. Så här som bilden ovan, att stapla två tunga skålar ovanpå varandra skulle de inte gå att göra med plastfolie.

Blir bivax wrapen smutsig är det bara att torka av med lite kallt/ljummet vatten. Varmvatten smälter bivaxet.

Naturligt, hållbart och enkelt. Sådant gillar jag!

1 kommentar:

  1. Men oh, du får det att te sig så enkelt! man kanske ska föra upp det där på projektlistan... :) Tack för inspirationen

    SvaraRadera