onsdag 26 mars 2014

Äggjakten

Hemma hos oss har vi en ständig äggjakt. Glöm påskharen här är det hönorna som gömmer påskäggen. Eftersom vi har frigående hönor passar de på att värpa lite var de känner för. 

För några dagar sedan hittade jag ett gömställe. De var några hönor som hade kommit på att värpa inne i en stor höbal som finns bredvid hönshuset. Äggen var totalt in täckta i hö så de skulle varit omöjligt att se dem om det inte varit för en av de få hönor som är äggjägare varit där för att hacka sönder dem. 

Så nu har vi en ny daglig lek. Den kallas: Hitta äggen före de äggjagande hönorna kommer.

Har ni några bra tips om hur man får bort ägghackarna? Vi har testat med porslinsägg, men de funkar inte. Har någon av er testat senapsägg? Funkar det i så fall? 

Vi måste försöka få ett slut på den här äggjakten.

3 kommentarer:

  1. Vi hade hönor när jag var yngre, och kommer skaffa i framtiden igen. Men aldrig att våra hönor pickade sönder äggen. Kan det vara näringsbrist? Vi gav våra hönor äggskal emellanåt. Torkade skalen och mortlade dem till små små bitar (nästan mjöl ibland) som de gladeligen pickade i sig. Återvinning helt enkelt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalk brist kan de vara eftersom vi bytt kalk till ett pulverkalk. Borde kanske köpa de korniga i stället. Men vi har haft detta problem förut också då de ätit de korniga kalket. Tror de har blivit en ovana för några av hönorna. Svårt att veta hur man ska fixa de bara. Äggskal brukar de få ibland, brukar precis som ni torka och smula sönder det. De gillar dom :).

      Radera