onsdag 18 december 2013

Julpynt

 Jag ogillar traditionella julpynt, ni vet röda tomtar och plastiga julgranskulor, toppat med lite glitter och änglar. Inget emot det hos andra men hemma hos oss är dessa "traditionella pynt" bannlysta.
Istället pyntar jag hellre med sådant man inte kanske tänker att är pynt. Gjorde en adventsljusstake med gamla glasflaskor fyllda med vatten och en grankvist, dekorerat med antika flanellografiska siffror.

 Kransar blir snygga i grupp, och varför inte i fönster i stället för på dörrar.
 Gjorde i omvänd ordning med denna loppisfyndade fönsterstjärna, målade om den från guld till grå och satte den på dörren.
I en liten gran på bordet hänger ett antikt fiskedrag från 1800 talet.

I köket gjorde jag en girlang av små tavlor med skogsmotiv, några tuijakvistar och kottar.


Stjärnan pysslade jag i fjol av gamla garnrester. Lindade garn runt en stjärna i kartong. ( Vill du göra en sådan blir det bäst om man limmar fast garnet i stjärnspetsarna) 

Denna taggboll av papper är också ett fjolårs pyssel. Här hittar du hur man gör detta papperspynt.

Ja jag älskar julpynt men inte det traditionella. Jag gillar Pettson taktik i boken Pettson och Findus får julbesök. Där tar de lite vad de hittar som ser lite rött eller glittrande ut och hänger det i granen. En visp, en glödlampa, en pensel med rödfärg kvar. Ja han den där Pettson brukar jag känna igen mig hos, t.ex. hans finurlighet och hur han talar med sina virriga hönor. Tur att vår äldsta dotter också gillar Pettson och Findus böckerna ( så jag slipper jag läsa dem åt mig själv :) ).

3 kommentarer:

  1. hih. ja lika tänker lika, jag gillar ju oskså Pettson såklart! :) ...och så gillar jag de vattengyllda glasflaskorna med krankvist i. Fint!
    Ida

    SvaraRadera
  2. Vad fint! Kul med lite nya idéer!

    SvaraRadera