torsdag 23 oktober 2014

Frosten och den sista skördenFrosten och kölden kom oväntat fort i år. Förra natten var det 8- grader.
Igår var det sista chansen för min del att skörda min älskade grönkål.

Jag tvättar av den och repar av bladen från stjälken. Låter bladen ligga och torka en stund på kökshandukar. Sedan lägger jag dem i fryspåsar ( vilket jag skulle vilja hitta ett bättre substitut för) och in i frysen. Det krävs ingen förvällning.

I vinter har jag grönkålen till soppor och grytor. I pure soppor. Som pesto till pasta och på pizzza. Stuvad grönkål är också gott.
Gillar jordnötsmör och grönkålssås- med lök, eko soyasås, jordnötsmör, grönkål, vatten och  
hela saltade jordnötter. (Servera ris eller quinoa till). 

I år tänkte jag dessutom göra lite grönkåls chips att ha i skafferiet.

Har ni några andra bra recept med grönkål?

Denna vackra himmel blev jag bara tvungen att fotografera i morse. 
Bra med något vackert som piggar upp när man fryser om händerna och måste lägga i motorvärmaren på bilen. Jepp, nu är det bara att konstatera att vinterkylan är här.

6 kommentarer:

 1. Husmor Hej Anna, Jag skriver till dig från regionen Piemonte i norra Italien. Med oss den dag den 1 november, då vi firar minnet av de döda, är det traditionellt att förbereda kålsoppa, det här receptet:
  kål kokas i saltat vatten med hela blad utan den centrala kusten
  nötkött buljong eller grönsaks
  inaktuella bröd
  riven parmesanost
  fontinaost (eller annan ost som smälter)
  I en ugnsform (som kan stoppas i ugnen) ligger smörat bröd i tjocka skivor 1 cm i ett jämnt lager, sedan ett lager av kål, sedan en ost, från grunden, bröd, kål och ost x högst tre skikten. Parmigiano regn, duggregn med den varma buljongen, x ugnen minst 1 timme täckt, då det visar sig, kontrollerar om det fortfarande finns lager och vänster under grillen x 15 min c / a.
  Vissa lägger smält smör med vitlök och salvia, och till och med salami eller korv sauté mellan de olika skikten.
  Jag hoppas att vara användbart, om du tvivlar skriv god aptit och Arabella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Oj, mums de där lät supergott! Måste testa. Tack för tipset.

   Radera
 2. Svar
  1. Testade ditt recept Arabella. Men jag tog bara vad jag hade hemma så de blev en gratäng utan smarrig parmesanost och brödet som vi hade var ingen höjdare. Måste testa igen när vi har ett surdegsbröd och parmesan hemma. Tack för tipset!

   Radera
 3. Hej Anna , egentligen detta recept är vår tradition , då du gjorde med vad du hade hemma, så som du gjorde , jag bor i en liten stad med 1500 invånare vid foten av Alperna , i Piemonte , sedan bröd , ost , och kål var lätt att hitta till och med 100 år sedan. Visst när allt var bättre , inte ister brödet , det var syrat " riktigt " och bakas i ugnen ... ost som du kan kalla det så och inte gillar vad de gör nu i fabriker , för att inte tala om x smör !! Nytt utseende bra söndag Arabella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var fattigare förr så åt man i alla fall "riktig mat", idag äter de flesta av oss mestadels tillsatser. Fy! God mat gjord från grunden borde vara en mänsklig rättighet!

   Radera