onsdag 4 mars 2015

Ärtskottspesto


Man kan faktiskt redan nu i början av mars göra god mat av det man sått själv. Har man bara pillat ner några ärter i lite jord kan man efter en ca. 1 1/2 vecka skörda underbara spröda ärtskott. Av ärtskotten kan man också göra pesto. De passar utmärkt om man har små barn som tycker ärtskotten är lite svårtuggade.

Ärtskottspesto

En bunt färska ärtskott*
ev. annat kryddgrönt så som smörgåskrasse, timjan, basilika eller andra kryddor.
några vitlöksklyftor beroende på hur mycket man gillar vitlök* (brukar ta 2 stora eller 4 små).
1 dl nötter* (cashew, mandel, valnöt, hasselnöt ta vilken du har hemma)
1/2 dl solrosfrön*
1/2 dl pumpakärnor*
ca. 1 dl olivolja*
saften av en 1/2 citron*
salt och peppar
(* välj gärna ekologiska produkter, bättre för både människa och miljö)

Mixa allt till en slät pesto ( vill du ha den rinnigare tillsättter du mer olivolja). Servera till pasta ( jag föredrar speltpasta), eller som pålägg på smörgåsen.
Ärtskotten brukar jag så av vanliga torkade eko ärtsoppsärter. Blötlägg dem över natten, eller ta bort några ärter innan du ska koka ärtsoppa. Pilla ner i lite jord, och håll sådden fuktig. Klart efter ca 1 1/2 vecka.


Smörgåskrasse är också trevligt att så. Växer på bara 1 vecka. Gott till smörgås, eller sallad.
Att så lite grönt att ha i köksfönstret är en rolig aktivitet att göra med barnen till och med 2 åringen vår klarar detta.

Så fröna i lite jord. Håll sådden fuktig. Vill man så kan man svänga en glasskål upp och ned och ha som drivkupa ( då behålls fukten bättre i sådden).


Att ha kryddgrönt i köksfönstret blir både vuxna och barn glada av. De är ju så gott att nypa av ett färskt blad för att dekorera sin egna smörgås eller mattallrik med.
Enligt min erfarenhet med mina barn så lär de sig bättre att äta grönt om de själva kan vara med och både så och skörda.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar