onsdag 10 september 2014

Hemkonservering (hermetisk inkokning)

Har länge velat testa att vakum konservera, den metod som industrin använder t.ex. till barnmats burkar. Denna metod kallas ofta för hemkonservering eller med ett lite finare ord hermetisk inkokning.


Jag kokade äppelmos, men eftersom jag inte vill tillsätta socker ( äpplena är så söta i sig själv), och frysen är redan full. Behövde jag testa en annan metod, hemkonservering.

Denna metod var mycket vanlig innan man fick frysar till hemmen. Den kan användas för både grönsaker,frukt,bär, svamp, kött och fisk. Man förvarar den färdiga burken mörkt och svalt (t.e.x i ett skafferi), varan har mycket lång hållbarhet. Men öppnad burk förvaras i kylskåp och bör användas inom 3 dagar (om man inte tillsatt konservering i form av salt, socker eller ättika).

Hermetisk inkokning eller hemkonservering

Koka varan ( i detta fall äppelmos9.

Rengör noggrant glasburkar och lock. Sterilisera glasburkar och lock genom att koka dem i vatten i 10 min. (Bäst är det att använda glasburkar med gummipackning, men även vanliga glasburkar fungerar dock är hållbarheten inte lika lång).

Fyll varm glasburk med varm vara 3/4 av burkens volym (annars kan burken lätt spricka sönder). Torka av ev. klott med kokt vatten och en ren handduk. Lägg på locket.

Lägg glasburkarna i en 10 liters kastrull, fyll på med vatten så att det täcker halva burkarna. Koka upp vattnet.

Koktid och temperatur varierar beroende på vara.

OBS! glasburkarna får inte börja hoppa i kastrullen då kan de lätt spricka sönder.


Grönsaker sjudes i 95°C cirka 1 timme: Bönor, ärter, skivade morötter kan läggas hela på burk. Häll på kokt saltlag (2 tsk/liter vatten). 

Frukt- och bär sjudes i 80°C ca 20 minuter, äppelmos i 90°C: Koka mos eller sylt.Lägg direkt i burk. OBS! Äppelmos utan socker kokas 1 timme!


Svamp sjudes i 95°C 60-75 minuter: Rensa, skär i bitar och förväll svampen. När den är klar häller man den på burk och häller på kokt saltlag (2 tsk/ liter vatten). 


När varan kokat i rätt temperatur tillräkligt länge. Tappar man upp kallt vatten i diskhon, Sedan lyfter man försiktigt upp de heta burkarna med en ungnsvantte, och ställer ner dem försiktigt i det kalla vattenbadet i diskhon. När burkarna svalnat tar du upp dem och torkar av dem. Förvara mörkt och svalt.

Det bildas på detta sätt ett undertryck i glasburken som gör att locket suger fast. Man har vid upphättning kokat bort bakterier och mögelsporer och när locket suger fast gör det så att inga nya mögelsporer kan komma in.


OBS! Om något under tillverkningen gått snett och du råkat få en möglig produkt, bör denna inte användas.

Tillvarata skörden med hjälp av hemkonservering. Inga konserverings medel, socker eller ens en frysbox behövs. Perfekt om man vill göra egen babymat, eller för självförsörjning. Kan det bli bättre?

6 kommentarer:

 1. Hejsan!!
  Vad glad jag är att jag hittade till din blogg :) Kommer komma tillbaka många gånger för mer inspiration.
  MVH Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul Malin att du hittat hit! Välkommen tillbaka :).

   Radera
 2. Har testat att koka in äppelmos nu. Men fick lära mig snabbt att det inte gick att gå direkt från gryta till vattenbad = sprucken burk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja jag borde kanske ha skrivit att det inte ska vara iskallt men svalt vatten. Sedan är det ytterst viktigt att burkarna är bara fyllda till 3/4, annars spricker de. Sedan kan de också spricka om de har hoppat i kastrullen, man kan vira en handduk mellan burkarna i kastrullen. Hoppas att du fick det att fungera, eller att du vågar testa igen.

   Radera
 3. Hej! Onödigt att ha dem i kall vatten. Låt dem kyla på en en kökshandduk då slipper du risk för sprickor samt att hela behållare kyls ner på en jämt sätt (ingen risk att locken kyls snabbare och bryter vaccum)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va fint, de ska ja testa nästa gång. Tack för tipset!

   Radera