Tänkte blogga lite om växter denna vecka eftersom grönskan slår ut i all sin prakt just nu.
Harsyran är ju en underbar växt. Den första jag lärde mig äta som barn. Ja minns hur man sprang barfota in i skogen för att mumsa i sig några syrliga blad. På köpet fick man barr under fötterna och bitande myror på tårna. Harsyran är för mig min hemgårds skogar.
Hela växten kan du äta båda blommor och blad. Innehåller dock oxalsyra så man ska inte äta för mycket.
Den går att använda i sallad och i efterrätter, samt smoothien eller varför inte smaksätta vattnet. Blommorna är vackra att dekorera med.
Björklöv, när björklöven är så här små är de riktigt goda att äta i sallad eller i smoothien. Det går att koka björklövste av färska blad ända fram till midsommar.
När du plockar bladen se upp med småkrypen som finns på bladen. De är bara att skölja bort dem.
Jag gjorde en smoothie på en handfull harsyra, en halv handfull björklövsblad, vatten, 1 dl kokosflingor, 1 äpple. Lägg gärna med lite frusna bär ( typ krusbär eller frysta vindruvor)eller is så blir smoothien riktigt läskande.
Gjorde som tilltugg en ny favorittryffel.
2 dl nötter
2 msk ekologisk kakaosmör
1 msk honung
en nypa ekologisk vaniljpulver.
Mixa allt. Rulla till bollar. In i frysen 10 min. Ta ut och njut!
Nu fick jag verkligen en nostalgitripp. Jag brukade också äta harsyra i skogen som liten. Har dock inte gjort det på väldigt många år och tanken på att stoppa den i smoothien har inte slagit mig, men det är ju en jättebra idé :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram Sofia
Åh men mums på allt! :)
SvaraRadera/Evelina - Evelinas Ekologiska
De där tryfflarna låter supergoda :)
SvaraRadera