tisdag 7 april 2015

Tankar från ParisJag och min man var på en weekendresa till Paris som han hade fått i födelsedagsgåva. Annars tror jag inte vi hade åkt just dit. Tyvärr är de lite så när man har jordbruk, för att överhuvudtaget kunna få semester blir man tvungen att åka iväg, för på gården tar arbetet aldrig slut.

Innan vi åkte till den fashionabla staden fick jag lov att polera bort hönsskiten från mina skor, samt packa ner mina loppiskläder i en kappsäck. Tyckte de var lite ironiskt att bohemiska jag skulle till modets mecka.

Så vi fick möta den något kyliga våren i Paris.


Den överdådiga lyxen med välpolerade guldstatyer och exklusiva shoppingkvarter föll mig inte i smaken. Däremot tyckte jag om kvarteren kring Montmartre, med trånga kullerstensgator och grönskande balkonger.


Att få se och uppleva arkitekturen som man bara tidigare läst om, var väldigt fascinerande. En av de vackra metro ingångarna ( Montmartrestation Abbesses) som gjordes av Hector Guimard i början av 1900 talet. Ljuvlig Art Nuouveau design. Lyckan var även gjord när vi såg de berömda Impressionisternas konstverk på Muse´d Orsay ( hinner man bara se ett muse´är detta väl värt besöket, bättre än Louvren om man frågar mig ).

 Sacre-Coeur kyrkan uppe på Montmartre, var en mäktig byggnad med vacker utsikt.
Staden med de vita stenhusen, sneda gator och inga raka kvarter.
 Rör man sig i Montmartre så ska man inte missa Musé of romantics Café som är beläget på en innergård, med en sagolik trädgård (tyvärr besökte vi inte själva muse´t så jag kan inte säga hur det var). Cafeét är verkligen gjort för romantik, där man får sitta och smutta på sin cappuccino och höra fågelsång mitt i den stressiga stadsmiljön. Hit har turistmassorna som tur var ännu inte hittat.


Purpurfärgad alunrot i kruka måste jag ha i sommar. Så himla vackert!

 Hit kunde jag återvända bara för att de var så himla vackert!
(Plus i kanten för caféet när de serverar bakelser på trä engångsfat.)

 Åker ni till Paris ska ni inte missa detta ställe.


Är ni i samma kvarter ska ni inte missa Causses. En inspirerande butiks kedja, så här borde mathandeln se ut även här. Där det mesta säljs i lösvikt, ost, skinka, bröd, och torrvaror. Så enkelt och så vackert. Oliver och olika inläggningar i keramik kärl, bara att ösa hur mycket man vill.


Skippa alla onödiga förpackningar, kunna shoppa sin mat utan att bidra med mera onödigt avfall.
Love zero waste shopping. Hoppas Norden hakar på fransmännens sätt snart.


Bio c´Bon är en av Frankrikes eko kedjor, en annan är Naturalia som vi hade bredvid vårt hotell. Bara att dyka in och köpa prima ekologisk picknick att ta med sig.
I Paris finns det även många matmarknader var av en del helt ekologiska.


En av de saker jag blev gladast av att se i den annars så "perfekta" staden, var maskrosor och nässlorna vi såg när vi vandrade längs Siene. Då kändes det som att snart kommer den ljuvliga försommartiden även till oss. Är man tokig turist om man blir exalterad av att se maskrosor och nässlor?


Visserligen var körsbärsblommorna och magnolia träden fina också.Men vi såg även baksidan av storstaden. Fattigdomen.Nedskräpningen. Bara man gick lite utanför turist stråken såg man vad en mångmiljonstad åstadkommer. Massvis av plastskräp längs vägarna, längs tågbanorna. Plastpåsar om vimplar i trädkronorna. Tänkte på den där dokumentären om livscykeln om en plastpåse. Har ni inte sett den se den här.

Jag kände sorg i hjärtat över hur vi försummar vår värld. Jag hoppas på en vändning snart. Att vi alla börjar ta ansvar och ändrar vårt beteende.

Summa summarum så känns det som att Frankrike har kommit ganska lång i deras eko tänk. Hoppas norden och övriga världen hakar på samma bana. Här är en riktigt bra blogg om en zero waste lifestyle  i Paris, många fin fina tips.

Så här hemkommen efter resan känner jag tacksamhet att vi bor på landet och få ha naturen runt sig. Inte behöva trängas på cafeér med massvis av folk, att jag bara kan gå ut i trädgården med min kaffekopp och få njuta av vårsolen i ensamhet. Att jorden i trädgårdslandet snart går att gräva i. Att maskrosorna och nässlorna snart går att skörda. Jag har romantiken runt mig, min familj, det enkla stillsamma livet. Det är här jag hör hemma, inte i vimlet av folkmassorna i storstäder.

4 kommentarer:

 1. Ååh ljuva Paris, där var vi på honeymoon för nästan 10 år sedan! Hoppas kunna återvända snart....

  SvaraRadera
 2. Älskar allt med Paris!Bästa storstadsemestern som jag någonsin varit på.Montmarte var en favorit för mig också samt Jardin des Plantes.

  SvaraRadera
 3. Oj va fint du skrev på slutet om var du hör hemma, ja blev tårögd (men de kan ju bero på de extrakänsliga läget ;) )

  SvaraRadera
 4. Beautiful photos! I love all these places in Paris.

  SvaraRadera